Detta är den klassiska valnöten vi äter till jul. Kallas ofta äkta valnöt för att skilja den från andra valnötsarter.

Juglans regia - valnöt


Juglans regia är en riktigt gammal kulturväxt och har följt människan genom historien och därmed är det svårt att ange det exakta naturliga ursprunget. Men någonstans från västra Kina via de centralasiatiska länderna och bort mot Iran ligger ursprunget. Under Romarrikets högdagar spreds valnötsträden långt upp genom Europa. Och idag finns stora odlingar över mest hela världen. USA, Kina och Turkiet är de stora odlarländerna idag.


Juglans regia - valnöt


Juglans regia - valnöt
Även i Sverige har äkta valnöt odlats i många hundra år, troligen sen vikingatiden eftersom man hittat valnötsskal i vikingagravar. Dock har de flesta Juglans regia inte den grundhärdighet som många andra valnötsarter har. Många valnötsträd frös bort under 1940-talets krigsvintrar, men en del klarade sig. Och det finns hopp om framtiden, bl.a. finns en serie sorter utvalda i Belarus, Loiko-serien, som klarat många vintrar långt upp i Sverige. Och fler och fler sorter och frökällor testas i den vurm av intresse för nötodling som pågår. J. regia används också i korsningar ihop med J. nigra, svart valnöt, för att få extra snabbvuxna virkesträd. En spännande framtid väntar.


Valnötter är riktigt bra mat. Dels går dom att lagra bra, är goda och innehåller mycket av det vi människor behöver. Dom är rika på nyttiga fetter, proteiner och fibrer. Och vidare finns B- och E-vitamin, magnesium och zink. Smaken kan variera lite mellan sorter och generellt är de med ljus kärna mildare och de med mörkare kärna mer smakrika men med viss bitterhet. Endopleura kallas den tunna hinna som omger kärnan (efter att man knäckt upp det hårda skalet). Det är denna tunna hinna som kan vara lite olika med gulbrun till mörkbrun färg och ibland lilaröd. Endopleuran innehåller bland annat polyfenoler och tanniner som påverkar smaken.