Medelstora, tydligt avlånga, tillspetsade nötter med rundad bas. Dom har hårt skal och en väl sluten "söm" mellan skalhalvorna men ändå lättknäckta. Nötterna är välfyllda och välsmakande med fin arom. Behagligt mild smak utan bitter eftersmak. Smaken har jämförts med hassel och toast. Kärnan ljust gulbrun och lätt att få ut. Hög fetthalt. Kärnandel 45%. Regelbundet rikbärande men mognar sent. Nötterna bildas i toppen av ettåriga skott.


Blomningen är protandrisk (=hanblommorna kommer först). Senblommande, särskilt honblomningen är mycket sen och det kan vara svårt att få pollen från andra sorter så sent, men Franquetter är delvis självfertil. 'Broadview', 'Meylannaise', 'Bolle Jan' o 'Ronde de Montignac' kan funka som pollinerare. Vegeteringen av bladknoppar är också sen vilket är värdefullt för att undvika sena vårfroster.


'Franquette' bildar storvuxna träd med ganska upprätt habitus. Sorten är medelfrisk, resistent mot Xanthomonas arboricola pv. juglandis och äppelvecklare (som också kan drabba valnötter).


'Franquette är torktåligt och en av sorterna som odlas mycket i det stora valnötsdistriktet runt Grenoble i Frankrike. Också en av de mest odlade i Europa rent allmänt. God både färsk och torkad. Knoppar triangulära.


Ursprunget till denna lastgamla sort (1784) är Frankrike och Nicoud-Franquet från Notre Dame de l'Osier i Isère som ligger i sydöstra Frankrike.