Släktet Juglans består av ett tjugotal arter spridda över flera kontinenter. Familjen heter Juglandaceae och här ingår bla. också Pterocarya, vingnöt och Carya, hickory. Valnötter odlas för nötter, virke och som prydnadsträd. Alla arter har utpräglad pålrot.


Mest bekant är J. regia, äkta valnöt, den klassika valnöten vi äter mest utav och som odlas över hela världen idag. Den är lätt att skilja från övriga valnötsarter på sin ljusa, vitgrå och släta bark samt sina kala blad och grenar.


Sen finns det en grupp av valnötter som känns igen på sina stora och ludna blad samt att dom bilder påtagligt breda träd med tidig förgrening av stammen. Till dessa hör J. cinerea, grå valnöt från Kanada och USA. Men också de två nodost-asiatiska arterna J. mandshurica och J. ailantifolia som numera anses vara samma art. Dessa har mycket god köldhärdighet och ätliga nötter men ofta är de svårknäckta. Det finns dock namnsorter utvalda med bättre ät-egenskaper, framförallt kan man nämna den trevliga hjärtvalnöten (var. cordiformis) där flera bra sorter finns som både har riktigt goda nötter och möjlighet att knäcka fram hela nötter av hjärtform.


Vidare finns i östra Nordamerika den verkligt charmiga J. nigra, svart valnöt. Den har mer av trädtendens med tydlig huvudstam och ett mycket eftertraktat virke. De sammansatta bladen består av extra många, smala småblad vilket ger en mycket vacker prydnadseffekt. Nötterna är stora, runda, väldoftande men väldigt svårknäckta. Här får man ta fram storsläggan. Det finns dock även här ät-sorter utvalda.


Lästips om Juglans: Bra text av John Grimshaw från 2004